La muntanya màgica, de Thomas Mann, al Club de Lectura de Sant Narcís

Sessió del 6 de novembre 2018

Comencem la sessió amb una introducció sobre l’autor.

D’origen Alemany i casat amb una dona de família jueva, amb l’arribada de Hitler al poder es veu obligat a fugir primer a Suïssa i després als EEUU. Al final de la seva vida torna a Zurich on hi troba la mort i hi és enterrat l’any 1955.

La seva obra és extensíssima, tant de narrativa com d’assaig. Els Buddenbrook (1901), sobre la decadència d’una rica família burgesa del nord d’Alemanya al llarg de 4 generacions, es considera el títol que li obre el camí cap al Premi Nòbel que va guanyar el 1929. En tota la seva trajectòria es fa palesa una important influència del pensament de Arthur Schopenhauer: tracta la confrontació del individu amb el seu entorn, establint una anàlisi sobre la col·lectivitat del seu temps.

Dues frases: LA BELLESA, COM EL DOLOR, FA PATIR.

LA GUERRA ÉS LA SORTIDA COVARDA ALSPROBLEMES DE LA PAU.

Sobre el títol que ens ocupa: és d’una gran complexitat i d’una extensió que ratlla les 900 pàgines. Amb aquests 2 trets, fàcilment estem d’acord que la novel·la té passatges molt engrescadors i també passatges molt difícils, però ningú no pot dir que no li ha agradat. Fins i tot hi ha qui declara haver estat colpit de manera extraordinària. L’obra narra la llarga estada del seu protagonista principal en un sanatori dels Alps suïssos al qual inicialment hi arriba com a visitant. Encaixa perfectament dins el gènere clàssic alemany de novel·la d’aprenentatge, però també es considera novel·la filosòfica, atès que introdueix reflexions sobre els temes mes variats. Destaca el tema del “TEMPS” fins el punt que el propi autor la va qualificar de “Novela del temps”. Altres temes plantejats són la malaltia, la mort, la política, l’art, el patiment, l’amor, la literatura. . .

Les interpretacions que es poden fer de la novel·la són moltíssimes. Una de molt evident i acceptada per tot el grup: La Muntanya Màgica es pot veure com un vast fresc del decadent mode de vida de la burgesia europea en els anys anteriors a la Primera Guerra Mundial.

Una altra interpretació, la d’un membre del grup: L’evolució del protagonista evoca l’evolució de la història de la humanitat, sovint tendent a la destrucció. Segons aquest punt de vista, la 1a guerra mundial resulta ser el punt d’arribada de tot el procés de desenvolupament al qual hem vist sotmès el nostre protagonista durant tota la novel·la.

És important la quantitat d’elements simbòlics que hi apareixen, com la xifra màgica set, o les al·lusions a la mitologia alemanya, així com tants d’altres aspectes que no seria prudent tractar de manera superficial.

Imprescindible dir que el grup destaca per unanimitat el gran delit que ha estat llegir els nombrosos passatges descriptius de les muntanyes dels Alps en les diferents estacions de l’any, així com de moltíssimes de les situacions aparegudes al llarg de les gairebé 900 pàgines.

En definitiva, insistir en el gran encert que ha estat la lectura de La Muntanya Màgica, considerada la novel·la més important del seu autor i un clàssic de la literatura en llengua alemanya del S. XX.

Conxa MasiàLamuntanyamagicaThomasMann

 

Mussol

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s