Quin Sant Narcís volem?

Si et pregunten a quin tipus de barri vols viure i et donen com a opcions per triar “residencial”, “comercial”, turístic” el més normal és que vulguis precisar molt més. Si finalment et diuen que escriguis en un full el model de barri que vols crec que val la pena fer un breu raonament.

Els veïns de Sant Narcís, independentment de la nostra condició, crec que coincidim en uns denominadors comuns pel que fa a les problemàtiques del barri:

  • Volem un Sant Narcís que preservi la seva identitat diferenciada.

  • Volem un Sant Narcís més net.

  • Volem un Sant Narcís cohesionat culturalment i agermanat.

  • Volem un Sant Narcís tranquil i segur pel que fa a la delinqüència.

  • Volem un Sant Narcís encisador, que preservi la seva arquitectura i el seu projecte de“ciutat-jardí” únics.

  • Volem un Sant Narcís que no sigui un gran estacionament de vehicles d’altres indrets.

  • Volem un Sant Narcís on vianants i bicicletes puguin circular sense perill.

Aquests són desitjos que probablement subscrivim la immensa majoria dels que vivim a Sant Narcís, independentment de si vivim a la zona del nucli històric, a la zona del carrer Empúries o a la zona del Parc Central.

La qüestió de fons és com assolir aquests objectius de forma viable.

Els extrems del barri no es beneficien del caràcter eminentment residencial de l’àmbit històric ni de la seva arquitectura única -d’aquí que alguna proposta, molt encertada, parlés d’agermanament amb el nucli històric utilitzant elements arquitectònics (color blanc de les façanes, jardins, fanals…). Els comerciants de les zones perifèriques se senten abandonats i senten que l’encant de Sant Narcís no ha sigut prou perquè se’n puguin aprofitar en el seu benefici.

Fer de Sant Narcís un barri d’interès turístic , sempre que sigui un turisme cultural i de qualitat no pot ser de cap manera perjudicial per a ningú, sinó tot el contrari. Però per poder afrontar un projecte d’aquestes característiques s’ha de ser molt curós amb l’encant de l’única ciutat jardí que tenim a Catalunya. Per revaloritzar el barri (i no parlo -únicament- en un sentit econòmic) no hi ha cap altra manera que no passi per conservar el seu encís. Si aquest encís porta visitants amb interès cultural, ja siguin de Girona, de Catalunya o d’arreu del món, tot el barri se’n beneficiarà.

Molt probablement sigui necessari crear zones de vianants als tres àmbits del barri com s’ha fet al barri vell. A la resta potser també es pot plantejar crear zones verdes d’estacionament. Però sempre cal tenir en ment que l’encant del nucli històric és molt valuós i fràgil i és el nostre deure preservar-lo al màxim.

I acabo amb una predicció. En les dècades futures, si l’Ajuntament finalment fa una bona feina, el nucli de Sant Narcís serà declarat patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Això no és descabellat i ja ha passat amb d’altres barris singulars d’arreu del món.

Arnau Perelló

Veí de Sant Narcís

PlAssumpcio

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s