SALVEM SANT NARCÍS

Molts ajuntaments catalans estan agafant el mal costum de no voler mullar-se en les decisions importants de les ciutats. Creuen que fent processos participatius – o, pitjor encara, disfressats de participatius – eludiran la seva responsabilitat de govern i així mantindran els vots. Res més lluny de la realitat.

Els votants premien els batlles que surten de la mediocritat i que estimen la seva ciutat i tenen la formació cultural, la sensibilitat i l’empenta necessàries per fer grans projectes pels quals seran recordats fins i tot (i potser encara més) després de morts.

A Girona teníem en Quim Nadal (hi ha qui em maleirà els ossos per escriure-ho però som majoria els que ho pensem tant a dins com a fora de Girona), a Sabadell tenien en Farrés, a Sant Cugat del Vallès tenien en Recoder. Com veieu, en la governança municipal modèlica importen ben poc les sigles de les llistes amb les quals els grans batlles concorren a les eleccions, i són reelegits de forma aclaparadora.

Per salvaguardar un barri diferent, amb una arquitectura i un caràcter especials com els que té Sant Narcís no valen mediocritats. Cal una visió d’amples mires que sàpiga apreciar el potencial que té aquest indret encisador.

És per això que els que hem participat a les taules de“territori” i ‘”dinamització”del mal anomenat pla integral de Sant Narcís hem quedat esmaperduts quan hem comprovat que les nostres propostes quedaven literalment trinxades per la maquinària municipal.

Primer fou un plantejament de les taules mal dissenyat des d’un principi, que barrejava conceptes de comerç, esport i cultura en els mateixos grups de treball.

Després la paret dels tècnics municipals, que no deixaven passar cap proposta imaginativa a la següent ronda de treball. Això evidentment va desanimar la major part dels participants.

Pels pocs que vàrem tenir la santa paciència de seguir fins el final, vàrem veure com a la darrera sessió s’havien modificat de manera escandalosa propostes clau que s’havien consensuat a les taules i, en canvi, se n’havien afegit d’altres que mai s’havien plantejat o que ja s’havien rebutjat per la totalitat dels assistents a les taules de treball.

Per si això fos poc, en aquesta darrera sessió va desembarcar la meitat del consistori, que va actuar com si fos part del veïnat de Sant Narcís, i va votar el darrer llistat de propostes (sí, el que havia estat modificat!), tot menyspreant la feina que havíem pogut fer a les taules.

Entre les flagrants modificacions de les propostes cal destacar la introducció d’un “model urbanístic de participació” que en cap cas varem plantejar les/els veïns, o una proposta d’”Aparcament a la plaça de l’Assumpció [!!!] o Dominiques” que sempre havia estat frontalment rebutjada a les taules, o el canvi de DESPLEGAR el pla especial del grup Sant Narcís (legalment vigent des de fa més de vint anys) per “revisar[!!!]” el Pla Especial del grup Sant Narcís.

En aquest darrer cas, el que s’havia aprovat era que s’apliquessin les ordenances vigents que no s’han acomplert mai (soterrament de línies elèctriques i de telecomunicació, pintar les cases aparellades que formen unitat arquitectònica del mateix color del conjunt, etc.). En cap cas varem decidir que l’ajuntament fes el que volgués amb l’actual Pla Especial del Grup Sant Narcís.

Altres aspectes com el de la convivència bicicletes-cotxes i vianants-bicicletes des d’un punt urbanístic han estat desestimades pel sol criteri dels tècnics presents que actuaren, en alguns casos, amb una prepotència que no hauria de ser pròpia d’un procès participatiu. En canvi, totes les seves intervencions queden reflectides al document final, com per exemple l’ampliació de les voreres, que contradiu en el cas del nucli històric les ordenances de l’actual pla (llevat que es crei una zona de vianants al barri, la qual cosa no varem ni tan sols tenir la oportunitat de discutir a les taules a causa de la deficient metodologia de treball emprada).

Un altre aspecte que no ha quedat reflectit de forma adequada al document final i que preocupava els veïns és el tema de l’estacionament dels vehicles. És que potser hi ha un interès des d’algú proper al consistori en crear un estacionament soterrani a Sant Narcís encara que això impliqui destruir el seu patrimoni històric? Esperem que no.

Ara se’ns demana que definim el tipus de barri que volem en un full. Que tinguin clar que en aquest full hi hauran línies vermelles que no poden sobrepassar. Que no acceptarem un altre frau. Davant del que hem vist fins ara, les persones que vivim i estimem el barri i creiem en el seu potencial i en el seu futur, hem d’estar molt alerta respecte el que pensa fer, o pensa deixar de fer, l’ajuntament. Ens hi juguem molt.

Arnau Perelló

StNarcis

2 comentaris

 1. Doncs estic d’acord en les linies generals de la teva resposta. Nosaltres només fa sis anys que hi vivim i justament varem triar aquest barri pel seu “aire de poblet” proper a la ciutat.
  En aquest anys hem anat veient tristement la degradació del barri, carrers bruts, manca de manteniment dels carrers, places, mobiliari i espais urbans, manca de civisme, augment de furts i robatoris…En fí, han augmentat la bruticia, les caques de gos i la inseguretat ciutadana.
  Les taules de participació, a las que el meu home ha assitit, les percebo com un frau. Una manera de justificar la participació veinal, pel que veig manipulant inclús les propostes treballades. Fer la “carta al reis” sense tenir un plantejament seriós, unes ganes de fer, una planificació i un seguiment i, uns recursos econòmics clars.
  Francament, tot plegat i personalment, em sembla una presa de pel que no hauriem de passar per alt.

  M'agrada

  1. Absolutament cert el que dius. Els veïns de Sant Narcís som davant d’una cruïlla. El barri només té dues opcions: degradar-se o revaloritzar-se.
   Cal que l’ajuntemtn valori el caràcter singular del nostre barri, i que sàpiga crear les sinèrgies necessàries que calen per tractar aquest barri únic com es mereix.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s