L’endoteràpia, un mètode eficaç i saludable per protegir els arbres

Ja són centenars els ajuntaments de França, Itàlia i Espanya – entre d’altres països del nostre entorn – on s’aplica un tractament absolutament revolucionari contra les plagues que afecten els arbres urbans. 

El mètode es caracteritza, a més de per la seva gran eficàcia, per ser totalment respectuós amb el medi ambient i amb la salut dels veïns i dels animals. Com ha comprovat un veí de Sant Narcís que ha aplicat el mètode a un arbre del seu jardí, permet salvar arbres de gran edat que de qualsevol altra manera es donarien per perduts.

En què consisteix el mètode

L’endoteràpia consisteix en l’aplicació de fitosanitaris al sistema vascular (intern) dels arbres. Es realitzen perforacions als troncs dels arbres afectats amb una broca per a metall (sí, per a metall!) a una distància d’uns 15 cm al llarg del seu perímetre, a la part inferior del tronc (quant més avall millor). Amb uns brocs de plàstic s’endollen uns recipients que semblen biberons i que contenen nutrients per a l’arbre, a més de productes fitosanitaris específics per a la plaga o malaltia que es vol tractar.

Els “biberons” queden xuclats pel propi arbre en poques hores. El producte entra al sistema vascular mitjançant el buit que crea el propi arbre. En gairebé tots els casos n’hi ha prou amb un sol tractament cada any (en el cas del morrut de les palmeres calen quatre aplicacions cada any).

Quant costa salvar un arbre

Per a un particular salvar un arbre de quaranta anys i 60 cm de perímetre costa 36 euros (quatre biberons). Empreses ofereixen dosis a l’engròs  a ajuntaments  amb bosses de baix cost que substitueixen els biberons semirígids. En aquest cas el preu per exemplar i tractament és molt inferior (aproximadament la meitat).

Quines malalties o plagues es poden curar?

L’endoteràpia és un remei eficaç contra pràcticament totes les plagues dels arbres urbans. Combat eficaçment, entre moltes altres, l’eruga, el morrut de les palmeres, el pugó, els insectes minadors i els àfids dels til·lers.

Aquests darrers (Eucallipterus tiliae) son ben coneguts pels visitants del centre històric de Sant Narcís a causa de la substància fosca i enganxifosa que segreguen i que embruten els cotxes i els carrers.

Els avantatges

L’eficàcia del mètode és molt superior a la dels tractaments amb insectes depredadors que s’utilitzen actualment i els requeriments de manteniment i seguiment són molt menors.

Contràriament a l’aplicació tradicional d’insecticides, aquest tractament funciona com si fos una vacuna per als arbres, de manera que no hi ha cap mena d’exposició de les persones ni els animals a substàncies tòxiques.

Desitgem que ben aviat l’Ajuntament de Girona apliqui aquest excel·lent mètode al nostre barri i a d’altres barris de la nostra estimada ciutat.

parlabibero.JPG

Àfid
L’àfid dels til·lers, el culpable de la substància enganxifosa que empastifa molts carrers de Sant Narcís , a més de debilitar els til·lers

Arnau Perelló

Veí de Sant Narcís

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s